Sparta Rotterdam, Stadion het Kasteel

BeNeVoetbal
Trainerscongres 2016
‘Spelen met weerstanden’


16 maart, 16.00-22.00

Het congres begint over

Wacht niet te lang, en schrijf je nu in!

Sprekers

Spreker Pieter  Schrassert Bert

Pieter Schrassert Bert

Wie is Pieter Schrassert Bert?

Pieter is begonnen als speler bij OJC Rosmalen waar hij tot de D-jeugd speelde. Vanaf dat moment mocht hij de overstap naar de opleiding van PSV maken, waar hij tot de landelijke B-jeugd speelde. In deze periode had hij veel pech door een dubbele kuit- en scheenbeenbreuk en later kwam daar nog een bovenbeenbreuk overheen. Gelukkig werd hij goed opgevangen door FC Den Bosch waar hij doorgroeide tot contract speler en waarbij hij tijdens zijn debuut mocht scoren. Helaas bleek hij niet goed genoeg en bleef hij steken op drie wedstrijden betaald voetbal. Daarna is hij in het amateurvoetbal terecht gekomen waar hij via omzwervingen bij het Belgische Schoten en Desk uiteindelijk op het hoogste amateurniveau terecht kwam bij OJC Rosmalen waar hij zes jaar speelde. Daarna kon hij helaas zijn trainersvak niet langer combineren met spelen op dat niveau.

Wat doet hij?

Via zijn CIOS opleiding kwam hij al vroeg in aanraken met het trainersvak. Na wat stage's bij de C- en A-jeugd van FC Den Bosch, ging hij uiteindelijk bij OJC Rosmalen op eigen benen staan. Uiteindelijk had hij bij deze mooie amateurclub drie jaar de C-junioren, drie jaar de B-junioren en twee jaar de A-junioren onder zijn hoede. Toen de gezamenlijke opleiding van WillemII/RKC hem een contract aanbood wilde hij die kans met beide handen aan grijpen. Deze part-time baan combineerde hij met het docentschap op het CIOS college in Arnhem, waar hij jarenlang o.a. betrokken was bij de TC II en TC III opleidingen. In zijn eerste jaar bij WillenII/RKC bereikte hij met zijn team het landskampioenschap voor C-junioren en het jaar erop groeide hij met de groep mee naar de B-jeugd. Na twee jaar bood Sparta Rotterdam hem de kans om full-time de landelijke B-jeugd te gaan trainen en coachen. Inmiddels is hij doorgegroeid naar de landelijke A-jeugd en is hij mede ook coördinator van de bovenbouw.

Wat gaat hij vertellen tijdens het congres (spelen met voetbaltechnische-tactische weerstanden) en waarom is dit interessant voor jeugdtrainer/coaches?

Binnen de opleiding van Sparta Rotterdam maken zij spelers bewust dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen ontwikkeling en men geeft als begeleiding daaromheen aan, dat men ze daar graag bij willen helpen. Graag zou hij willen laten zien hoe je op een warme, energieke manier heel eisend kan zijn naar spelers om zodoende met elkaar ontwikkeling na te kunnen streven. Met verschillende werkvormen iedere speler op een individuele manier proberen te raken, waardoor elke speler zich optimaal kan ontwikkelen. Op het veld wilt hij proberen daar een beeld van schetsen.

Wat zijn de toekomstplannen van Pieter?

Hij is iemand die altijd hoge eisen stelt aan zichzelf en zijn omgeving om zodoende elke dag de optimale ontwikkeling met elkaar na te streven. Pieter is ervan overtuigd dat dat altijd weer nieuwe kansen en uitdagingen met zichzelf meebrengt, waardoor je op termijn altijd door zou kunnen groeien binnen een organisatie of dat er elders weer nieuwe kansen voorbijkomen. Als trainer merkt hij dat hij zich dusdanig ontwikkelt, dat hij zijn plafond nog lang niet bereikt heeft. Ambitieus, geduldig, maar vol vertrouwen, zal hij op zoek gaan naar dat plafond.


Spreker Marvin van der Valk

Marvin van der Valk

Wie is Marvin van der Valk?

Als speler heeft hij zijn jeugd doorgebracht bij DHC en Wilhelmus. Op 19 jarige leeftijd begon hij als trainer bij Sparta Rotterdam waar hij vier jaar verantwoordelijk is geweest voor de F-jeugd. Daarna is hij trainer geweest van ADO den Haag E-top (onder 11) en D1 (onder 13). In zijn tweede jaar bij ADO den Haag was hij werkzaam als videoanalist van de gehele jeugd. Vorig jaar werd hij full-time videoanalist van de jeugdopleiding. Sinds dit jaar is hij de videoanalist van ADO Den Haag 1 en coördinator video-analyse van de jeugdopleiding. 

Wat doet hij?

Op dit moment is Marvin full time video-analist van het eerste elftal van  ADO Den Haag  waar hij de analyse van de volgende tegenstander en van de laatst gespeelde wedstrijd verzorgt. Met beelden en statistieken probeert hij spelers en staf zoveel mogelijk op een goede manier voor de bereiden op een volgende tegenstander! Tevens is hij als analist betrokken bij het nationale team onder 20 van de KNVB (beloften team)

Wat gaat hij vertellen tijdens het congres (wedstrijd-videoanalyse) en waarom is dit interessant voor jeugdtrainer/coaches?

Op het congres vertelt hij over de methoden en manieren waarop videoanalyse door ADO den Haag wordt ingezet ter voorbereiding op een training of wedstrijd. Hoe werk je samen met de speler/trainer? Hoe bereid je hen voor? En hoe kan je tijdens de wedstrijd invloed uitoefenen als analist? 

Wat zijn de toekomstplannen van Marvin?

In het komende jaar hoopt hij aangenomen te worden voor de cursus Trainer/Coach 1 waar hij zich dan verder wil ontwikkelen als trainer en analist. Verder hoopt hij nog eens in het buitenland te mogen werken.


Spreker Bjørn V. Stenersen

Bjørn V. Stenersen

Wie is Bjørn V. Stenersen?

Bjørn speelde tot zijn 25ste semi-professioneel voetbal voor Tromsdalen UIL, uitkomend in de eerste divisie in Noorwegen. Bij deze club werkte hij na zijn spelerscarriere als fitness coach/assistent trainer van het eerste elftal en hoofdtrainer van de Onder 19. Tegelijkertijd ronde hij zijn Bachelor in fysiotherapie af en slaagde hij voor zijn UEFA B diploma. Daarna werkte hij onder meer als fysiotherapeut, fitness coach en head of medicine bij Tromsø IL (hoogste divisie in Noorwegen), en bij 1.FC Köln. als fitness coach van het eerste elftal getraind door Ståle Solbakken. Momenteel werkt hij bij FC Kopenhagen als fitness coach bij hun School of Excellence.

Wat doet hij?

Bjørn is fitness coach (full-time) bij de School of Excellence van FC Kopenhagen, oftewel de jeugdopleiding. Hier houdt hij zich bezig met het opzetten van een training filosofie, de hoofdtrainers helpen met het plannen van de trainingen (dagelijks, wekelijks en maandelijks), het uitvoeren van individuele trainingsessies gebaseerd op individuele behoeften van de speler, het geven van de krachttraining en blessurepreventie op teamniveau en besteed hij aandacht het voedingspatroon en leefstijl van de jeugdvoetballers. 

Wat gaat hij vertellen tijdens het congres (fysiek-conditionele training) en waarom is dat interessant voor jeugdtrainers/coaches? 

Bjørn gaat laten zien hoe je kortere blokken tijdens je voetbalconditietraining kan spelen zodat je meer kwaliteitsvolle voetbalacties traint als mede ook de voetbalconditie op teamniveau. Bij FC Kopenhagen gelooft men dat kortere blokken zorgen voor meer acties met hoge intensiteit en beter/meer coach momenten in de pauzes, en dat het korter aansluit bij de wedstrijdrealiteit.

Jeugdtrainers/-coaches kunnen hiervan leren dat deze aanpak leidt tot bepaalde gewoonten bij de spelers en dat de voetballers leren om te spelen in een hoog tempo met veel kwaliteitsvolle acties zonder enige terugval. Daarnaast denken zij dat het trainen zonder opstapeling van vermoeidheid een positief effect heeft op het aantal blessures en de motivatie van de spelers. Het sluit ook aan bij hun visie over individualisering. Dit soort training geeft elk type speler de kans om de trainingsbelasting te verwerken. Ze proberen de trainingen zo in te richten dat ze elke training met een volledige selectie van het veld op en af kunnen lopen, dat wil zeggen: zonder blessures. 

Wat zijn de toekomstplannen van Bjørn? 

Zijn oudste zoon gaat binnenkort naar school dus de kans is aanwezig dat we terug naar Noorwegen verhuizen of verlengt hij zijn contract bij FC Kopenhagen. Op de lange termijn wilt hij graag een masterdiploma in Sport Science behalen en droomt hij er nog altijd van om ooit voor Manchester United te werken.


Spreker Bart Heuvingh

Bart Heuvingh

Wie is Bart Heuvingh? 

Bart begon zijn spelerscarriere bij NFC te Amstelveen (1995-2016), maar richt zich tegenwoordig meer op de toegepaste sportwetenschap in voetbal. Hij heeft zijn master Bewegingswetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en daarna heeft hij zich verder gespecialiseerd in Sport- en prestatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Met twee master diploma's op zak heeft hij zichzelf opgewerkt van stagiair bij de jeugdopleiding van AZ Alkmaar naar full-time Topsportbegeleider bij de beste jeugdopleiding van Nederland (winnaar Rinus Michels Award 2015). Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf opgezet: SportMindset, waarmee hij presentaties, workshops en lezingen verzorgt over de rol van groei mindset in talentontwikkeling. 

Wat doet hij?

Momenteel werkt Bart als Topsportbegeleider bij AZ Alkmaar. Daar ondersteunt en begeleidt hij de spelers van de AZ Jeugdopleiding bij hun topsport- en persoonlijkheidsontwikkeling. Tevens begeleidt hij de buitenlandse spelers in de jeugdopleiding op het sociale gebied en helpt hij hen met hun integratie op en om het veld.

Daarnaast is hij eigenaar van SportMindset. Hij heeft SportMindset opgericht omdat hij er heilig in gelooft dat een groeimindset de basis van talentontwikkeling vormt en dat een statische mindset als een rem op talentontwikkeling werkt. Via SportMindset biedt hij presentaties, workshops en cursussen aan over hoe trainer/coaches, leraren en ouders een groeimindset kunnen stimuleren in de sport- en onderwijspraktijk door middel van zeven leerprincipes die hij samengesteld heeft. 

Wat gaat hij vertellen tijdens het congres (performance management) en waarom is dat interessant voor jeugdtrainers/coaches? 

Tijdens het congres gaat hij vertellen over wat de rol van een groei mindset is in de talentontwikkeling van een speler. Hoe zorgt een groei mindset voor meer mentale weerbaarheid en hoe stimuleer je een groei mindset zijn twee vragen die naar voren komen. Onder andere zal gekeken worden naar de manier van feedback en complimenten geven, maar ook zal gekeken worden naar het bewust inplannen van oncomfortabele momenten om de groei mindset en daardoor de mentale weerbaarheid te verbeteren. 

Dit is interessant voor jeugdtrainers en coaches omdat een nieuw denkkader gepresenteerd wordt dat toepasbaar is in de praktijk en ervoor zal zorgen dat de ontwikkeling van spelers sneller verloopt. Het is een simpel idee, dat lastig is om consequent toe te passen en de aandacht te geven die het verdient. 

Wat zijn de toekomstplannen van Bart?

1. Ervoor zorgen dat de mindset theorie geïmplementeerd wordt in opleidingen in Nederland, waardoor er anders naar talent gekeken zal worden. van'De term natuurtalent is een misleidend concept! Sporters die geloven dat ze een natuurtalent zijn verliezen motivatie: waarom hard werken als het allemaal gaat om de juiste genen.' naar: " Talent is pas meetbaar na je carrière" 

2. Op topsport gebied (voeding, psychologie, rust/herstel, leervermogen) winst boeken in het voetbal, zodat het vakgebied bijdraagt aan de prestaties en ontwikkeling van spelers. Met als meetbaar doel: gevraagd worden door een nationaal elftal voor de voorbereidingen en deelname aan een EK of WK. 

Spreker Ruben den Uil

Ruben den Uil

Een van de organisatoren van het BeNeVoetbal trainerscongres is Ruben. Hij heeft een Bachelor in Sport Management & Ondernemen, deze behaalde hij in 2014 aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarvoor heeft hij zijn opleiding genoten aan het CIOS in Arnhem. Tijdens zijn studie richtte hij Golden Team Builders op en liep hij onder andere stage bij Ajax Cape Town.

Sinds 2014 is Ruben actief als jeugdscoutingscoördinator en docent bij de KNVB in opleidingsgebied West I. Dit combineert hij met zijn job als trainer/coach van Sparta Rotterdam O-14. Voorheen is hij actief geweest als trainer/coach bij FC Utrecht en diverse amateurclubs. 

"Mijn drive om met Guido het BeNeVoetbal trainerscongres te organiseren is het ontwikkelen van en in contact komen met andere jeugdtrainer/coaches uit binnen-en-buitenland. Zelf ben ik erg geïnteresseerd in de opleidingsvisies van diverse clubs en trainer/coaches. En met mij vele andere enthousiaste leergierige coaches. Ik ben blij om daarin te kunnen faciliteren met de organisatie van het  BeNeVoetbal Trainerscongres. Dit jaar alweer voor de 3e keer". 


Spreker Guido Seerden

Guido Seerden

Guido is een van de organisatoren van het BeNeVoetbal trainerscongres. Bachelor in Sport en Bewegingseducatie en Master in Bewegingswetenschappen en heeft zijn afstudeerstage gedaan bij Liverpool John Moores University, waar hij onderzoek deed naar talentontwikkeling in voetbal. Werkte samen met de Science and Football-afdeling van voornoemde universiteit. Heeft onder andere stage gelopen bij AFC Ajax, Roda JC Kerkrade en Tranmere Rovers FC. Bij de laatste ploeg werkte hij als fitness coach en sport scientist. Daarna ging hij een uitdaging aan in Saoedi Arabië bij Al-Ahli Saudi FC, waar hij werkte als hoofdtrainer van de Onder 9 tot en met de Onder 12, alsmede ook verantwoordelijk te zijn voor de sportwetenschappelijke en fysieke ontwikkeling binnen de jeugdopleiding. Won onlangs nog de 'Young Investigator Award' op het World Conference on Science and Soccer in Porland, USA (2014). Nu is hij werkzaam als hoofd van de fysieke ontwikkeling van de jeugdopleiding van Al Shabab Al Arabi FC in Dubai.